ZAPISZ SIĘ do Newslettera

Facebook Linkedin English

Zaawansowane metody oceniania [UPeL 4.0]

Tutorial

Zaawansowane metody oceniania

Poza wystawieniem w zadaniu oceny w formie liczbowej, możesz skorzystać również z dwóch zaawansowanych metod oceniania: Listy kryteriów i Formularza kryteriów.

Aby to zrobić w edycji ustawień zadania, w kategorii Ocena wybierz jako metodę oceniania Listę kryteriów lub Formularz kryteriów. Następnie zapisz zmiany, klikając na Zapisz i wyświetl. Dzięki temu od razu zostaniesz przekierowany/a na stronę z ustawieniami.

W kolejnym kroku system da dwie możliwości – (1) zdefiniuj nowy formularz oceniania i (2) stwórz nowy formularz oceniania na podstawie szablonu. Druga opcja jest przydatna jeśli już wcześniej w kursie były wykorzystywane formularze do oceny.

Jeśli wybierzesz listę kryteriów, system poprosi o wypełnienie tabeli, w której definiujesz każde kryterium oraz deklarujesz maksymalną liczbę punktów, które przyznasz za bardzo dobre spełnienie tego kryterium. Pamiętaj o opisie każdego kryterium, będzie on przydatny dla studentów. Możesz także dodać często używane komenatrze do pracy studentów, które ułatwią i przyspieszą ci ocenianie. Listę kryteriów możesz zapisać jako gotową albo jako roboczą i wrócić do jej edycji.

Dobrą praktyką jest także zaznaczenie, aby studenci widzieli kryteria i punktacje.

Wypełniona lista kryteriów wygląda tak:

W trakcie sprawdzania pracy Lista kryteriów wygląda tak:

Jeśli wybierzesz Formularz kryteriów, system poprosi cię o wypełnienie w tabeli, w której każdy wiersz to osobne kryterium. Wiersze możesz podzielić na dowolną ilość elementów, tworząc w ten sposób kolejne poziomy w ramach danego kryterium.

Wypełniony formularz kryteriów wygląda tak:

W trakcie sprawdzania pracy Formularz kryteriów wygląda tak:

Prowadzący sprawdzając prace, zaznacza odpowiednie poziomy w ramach danego kryterium.

Cookie1 Cookie2
Nasze serwisy wykorzystują ciasteczka (cookies). Korzystając z nich wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki stron WWW.
Czytaj więcej